Bulk-kostplan
Når man træner med vægte, så er der typisk 2 kostmæssige tilgange, som de fleste skifter imellem, alt efter målsætning. Den ene kaldes ”cut”. Her er ens kostplan konstrueret på en sådan måde, at man kører med et kalorieunderskud. Typisk på omkring 500 kalorier pr. dag. Dermed bliver man i stand til at tabe sig og skille sig af med det overflødige fedt på kroppen uden at miste voldsomt meget muskelmasse. Jo større kalorieunderskud, man kører med, jo større er risikoen for, at vægttabet også kommer til at bestå af muskelmasse. Den anden kostmæssige tilgang kaldes ”bulk”. Når man konstruerer en bulk kostplan, følger man en kostplan, hvor man gør det modsatte af det, man gør under ”cut”. Man skaber et kalorieoverskud for at give kroppen et ernæringsmæssigt grundlag for at øge muskelmassen. ![]() Hvorfor kalorieoverskud?Men hvorfor er det nødvendigt med et kalorieoverskud, når man gerne vil øge muskelmassen? Og bliver man ikke bare fed af en bulk kostplan? Kroppens primære objektiv er overlevelse, og det at opbygge muskelmasse er en omkostningsfuld affære. Kroppen investerer ikke bare i ny muskelmasse, med mindre der er tilgængelige byggeklodser, og her taler vi ikke bare om tilstrækkeligt med protein men også ekstra kalorier, for det koster rigtig meget energi at øge muskelmassen.Ligesom ved cut er det vigtigt, at kalorieoverskuddets størrelse holdes lavt til moderat, når man følger en bulk kostplan. Normalt anbefales det, at man maksimalt holder sig til et overskud på omkring 500 kalorier om dagen. Kører man med større kalorieoverskud, stiger risikoen for, at der også akkumuleres fedt på kroppen, og jo mere fedt man skal skille sig af med, når ens bulk kostplan slutter, jo hårdere bliver arbejdet under cut fasen. I de gamle bodybuilding dage havde bodybuildere en tendens til at overdrive deres bulk kostplan. De øgede til tider deres kropsvægt rigtigt meget henover en bulk fase, med det resultat at de, samtidig med at have øget deres muskelmasse, også var blevet småfede, og når de så cuttede ned igen, skete der ofte det, at de mistede en andel af den muskelmasse, de havde opbygget. Man fandt senere ud af, at det var en mere klog tilgang, at holde ens bulk kostplan på et mere moderat plan, hvor kropsvægtsøgningen skete langsommere. På denne måde kunne man sikre sig, at det primært var muskelmasse, man tog på. Og det giver en meget stor fordel, når man skifter til cut, da man kun har en spartansk mængde fedt, som skal skrælles af. Derfor er det vigtigt at have det i baghovedet, når man konstruerer sin bulk kostplan, at man ikke bør køre med større kalorieoverskud end 500 kalorier om dagen. På den måde sikre man sig, at man ikke blive fed. Man kan aldrig undgå at tage en lille smule fedt på, når man bulker, men det skiller man sig hurtigt af med ved at følge op med en cut fase, når ens bulk kostplan slutter. |