Vegetabilske proteiner
Når man træner med vægte, så er det vitalt, at man får tilstrækkeligt med protein. Proteiner består af aminosyrer, og uden disse vigtige byggeklodser, så vil man ikke høste udbyttet af de timer, man bruger i træningscentret. Der findes mange gode kilder til protein. Man deler det typisk op i 2 kategorier. Vegetabilske proteiner og animalsk protein. Denne tekst omhandler dog primært de vegetabilske proteiner, men lad os lige hurtigt opsummere hvad animalsk protein er. Animalsk proteinAnimalsk protein er de proteiner, man får fra fødevarer, som på den ene eller den anden måde stammer fra dyr. Heraf navnet ”animalsk” (animal betyder dyr på engelsk). Der er tale om fødevarer som kød, fjerkræ, fisk, æg, mælk, ost osv. Animalske fødevarer er normalt at foretrække, hvis man træner med vægte, da aminosyreprofilen i animalske fødevarer er mere komplet og indeholder alle de essentielle aminosyrer.Vegetabilsk proteinHvis man er vegetar eller veganer, så spiser man ikke animalsk protein men holder sig til de vegetabilske proteiner. Det er som navnet indikerer, fødevarer som kommer fra planteriget. Det kunne være ris, bønner, linser, nødder osv. Problemet med det at få dækket sit protein behov fra vegetabilske proteiner, er aminosyreprofilen i de pågældende fødevarer. Alle vegetabilske proteiner har nemlig det problem, at de hver for sig har en ukomplet aminosyreprofil. I alle vegetabilske fødevarer mangler en eller flere af de essentielle aminosyrer. Man er derfor som vegetar eller veganer nødt til at sammensætte forskellige fødevarer for at få dækket behovet for alle essentielle aminosyrer i et og samme måltid. Det er det, man kalder ”protein komplementering”. Det kunne eksempelvis være ved at sammensætte ris og bønner. Herved skaber man et måltid, som indeholder alle de essentielle aminosyrer. Man kan sammensætte de vegetabilske proteiner på mange forskellige måder og derved opnå en komplet aminosyreprofil i det respektive måltid, men det kræver, at man kender aminosyreprofilen i den specifikke madtype.Animalsk protein gør det lettereSelvom man godt kan få dækket behovet for protein via vegetabilske proteiner, så er det helt klart at foretrække, at man inkluderer animalsk protein i sin kostplan. Det giver en del ekstra arbejde, når man sammensætter en kostplan, hvis man kun spiser vegetabilsk protein (det er selvfølgelig betingelserne, hvis man er vegetar eller veganer), men er man ikke låst af en ernæringsmæssig overbevisning om ikke at spise animalsk protein, så gør man sig selv en tjeneste ved primært at få sit proteinbehov dækket via animalske fødevarer. |