Vitaminer
|
Nødvendigt for
|
Hovedkilder
|
Mangelsymptom
|
A-vitamin
|
Synet, vækst, immunforsvaret, tør hud, appetit og smag. Desuden for fosterets udvikling af organer.
|
Kød, æg og mejeriprodukter. Desuden orange og mørkegrønne grøntsager.
|
Natteblindhed, øget modtagelighed for infektioner, nedsat vækst, acne, tør og skællet hud.
|
Vitamin B1
|
Omdannelsen af kulhydrater til glukose, som er vigtigt for bl.a. hjernen, hjertet og musklers funktion.
|
Kornprodukter, bælgfruger og linser. Desuden magert kød og mejeriprodukter.
|
Appetitløshed, træthed, vægttab, nedsat muskelkraft, koncentrationsbesvær, depression, irritabilitet, mavesmerter, øjensmerter og hjertebanken.
|
Vitamin B2
|
Vækst, hud, negle, hår, læber og tunge samt synet.
|
Mejeriprodukter, fuldkornsprodukter, kød, blad-grønt, bælgfrugter og fisk.
|
Sår ved mundvige og næse, vækststandsning hos børn, abnorm lysfølsomhed, blodskudte øjne, spaltede negle og eksem.
|
Vitamin B6
|
Omdannelse og udnyttelse af protein og fedt samt dannelse af arvemateriale.
|
Magert kød, grøntsager, fuldkornsprodukter og mælk.
|
Forandringer i hud- og hjernefunktion, blodmangel og depressioner.
|
Vitamin B12
|
Omsætning af fedt og aminosyrer til protein, hvilket er vigtigt ved celledeling. Vedligeholder nerverne.
|
Magert kød og fisk samt æg og mejeriprodukter.
|
Kronisk træthed, følelsesløshed og stivhed i muskler, nedsat mental energi og koncentrationsbesvær.
|
Folsyre
|
Gavnligt for de røde blodlegemer og for cellernes deling.
|
Bælgfrugter, grønne grønsager og lever. Desuden Kornprodukter, frugt og mælkeprodukter.
|
Blodmangel i form af for store røde blodlegemer, ufrivillig abort, hudlidelser, hårtab, træthed og nedtrykt sindstilstand.
|
Niacin
|
Omsætningen af proteiner, fedt og kulhydrater til energi i kroppen.
|
Kød, fisk, fjerkræ og fuldkornsprodukter.
|
Svækkelse, diarré, søvnbesvær, hovedpine eller migræne, uren hud og eksem.
|
Pantothensyre
|
Omdannelsen af maden til energi. Gavner desuden nervesystemet og produktionen af hormoner.
|
Kød, fuldkornsprodukter, broccoli, ærter og bønner er de bedste kilder. Derudover mælk, æg, lever og bælgfrugter.
|
Kronisk træthed, hårtab, nedtrykt sindstilstand, irritabilitet, svimmelhed, muskelsvækkelse, hudlidelser og søvnløshed.
|
Biotin
|
Hjælper kroppen med at udnytte de essentielle fedtsyrer.
|
Æg, mælk, frugter, nødder og kornprodukter.
|
Tør hud, dårligt hår, svage eller smertende muskler og appetitmangel.
|
Vitamin C
|
Har betydning for kroppens immunforsvar, der blandt andet beskytter mod virus og bakterier.
|
Citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og grønne blad-grøntsager.
|
Hyppige forkølelser og infektioner, følsomme og blødende gummer, langsom sårheling og karskørhed.
|
Vitamin D
|
Øger optagelsen af calcium fra tarmsystemet og er nødvendigt for knoglernes og tændernes omsætning af calcium og fosfat. Sikrer balance i immunsystemet.
|
Æg, fede fisk og fede mælkeprodukter.
|
Børn: Engelsk syge (rachitis) dvs bløde og deforme knogler, mangelfuld dannelse af tandemaljen.
Voksne: knogle- skørhed, stivhed eller smerter i leddene og rygsmerter.
|
Vitamin E
|
Beskytter kroppens celler mod nedbrydning. Kan stimulere immunsystemet.
|
Fedtstoffer, kornprodukter, æg, ost og mælk.
|
Ødelæggelse af røde blodlegemer, manglende sexlyst, træthed, langsom sårheling, trætte muskler og barnløshed.
|
Vitamin K
|
Blodets størkningsproces samt dannelsen af vigtige proteiner.
|
Mørkegrønne grøntsager som avocado, broccoli, kål, spinat og vindruer. Derudover lever, nyre, mejeriprodukter, kornprodukter, kød og frugt.
|
Blødninger og nedsat vitalitet.
|
Mineraler
|
Effekt
|
Hovedkilder
|
Mangelsymptom
|
Calcium
(kalk)
|
Giver knoglevævet styrke. Derudover stor betydning for muskelsammentrækning, impuls-ledning i nerverne, størkning af blodet, blodtryk og måske vægtregulering.
|
Mejeriprodukter som mælk og ost, samt i grove grønsager som broccoli, bønner, små fede fisk og kål.
|
Børn: Engelsk syge (rachitis) dvs. bløde og deforme knogler.
Voksne: Osteoporose eller knogleskørhed.
|
Phosphor
|
Energiomsætningen i kroppen. Byggesten for DNA og er vigtige for knogler og muskler.
|
Mejeriprodukter, kornprodukter, kød og grønsager.
|
Muskelsvaghed da ATP er nødvendig i sammentrækningen af muskler, nedsat appetit, ildebefindende og afkalkning af skelettet.
|
Magnesium
|
Stofskiftet, samt for at vi kan bruge vores muskler på normal vis og at hjertet fungerer normalt.
|
Mælkeprodukter, kornprodukter, grøntsager, kød, mælk og nødder. Især bladgrønsager og mandler er rige på magnesium.
|
Væksthæmning, kramper i muskler og muskelsvaghed.
|
Jern
|
Jernet er ansvarlig for, at ilten transporteres rundt i kroppen og er derfor livsvigtigt.
|
Kornprodukter, kød (bl.a. lever), frugt og grønt (bl.a. broccoli).
|
Træthed, bleghed og uoplagthed. Jernmangel kan ses hos kvinder med kraftig menstruation.
|
Zink
|
Stofskiftets omsætning. Har stabiliserende virkning på arveanlæg og cellemembraner. Vigtig for dannelse og vækst af væv og organer samt for sårheling.
|
Kød, ost, mælk, fuldkornsprodukter.
|
Vækststandsning og blodmangel (anæmi).
|
Kobber
|
Dannelse af hormorner og signalstoffer til brug i hjerne, nerver og binyrer. Beskytter mod frie radikaler, der er skadelige affaldsprodukter fra cellernes stofskifte. Godt for jernomsætning i røde blodlegemer.
|
Indmad (specielt lever), fuldkornsprodukter, nødder og skaldyr.
|
Blodmangel, knoglesygdomme, forstyrrelser af nervefunktion, hårtab og åndedrætsbesvær.
|
Jod
|
Dannelsen af hormon fra skjoldbruskkirtlen, som medvirker til regulering af kroppens stofskifte.
|
Mælk, fisk, æg
|
Struma (skjoldbruskkirtlen svulmer op).
|
Mangan
|
Deltager i stofskiftets omsætning af kulhydrater og fedtstoffer ved neutralisering af frie radikaler.
|
Fuldkornsprodukter, nødder, grøntsager og frugt. Desuden i te og kaffe.
|
Vægttab, hududslæt og ændringer af negle- og hårvækst.
|
Krom
|
Krom er hjælpestof til insulin og fremmer sukkeroptagelsen i cellerne. Dette hjælper til at holde blodsukkeret nede.
|
Kød, ost, nødder, mørk chokolade, fuldkornsprodukter, ølgær, skaldyr mv. Det er nødvendigt at spise varieret for at få dækket behovet.
|
Irritabilitet, infektioner, hjertelidelser og for meget kolesterol i blodet.
|
Selen
|
Dannelsen af antioxidanter, der beskytter kroppens celler mod iltning, således at giftige stoffer ikke dannes. Dannelse af hormoner og styrker immunforsvaret.
|
Kød (især i lever og nyre), fisk, skaldyr, mælk, ost og æg, samt visse nødder, især paranødden.
|
Hjertesygdomme, gigtlidelser, hudproblemer og svækket syn.
|
Molybdæn
|
Vigtig i svovl- og urinsyrestofskiftet samt kan muligvis nedsætte risikoen for huller i tænderne.
|
Findes i mælke- og kornprodukter.
|
Bevidsthedsforstyrrelser.
|