Mælkeallergi?
Der findes mange typer af fødevareallergi. For folk som træner med vægte kan det være meget belastende, at skulle gå uden om diverse fødevarer som normalt betragtes som essentielle fødevarekilder. Igennem årtier har mælk eksempelvis været en fast bestanddel i bodybuilderes kostplan, da det er en rigtig god kilde til protein, vitaminer og mineraler. Desværre er der rigtig mange som lider af laktoseintolerance. Men der findes også en anden allergitype, som gør det svært at indtage mejeriprodukter, og det er mælkeallergi. Hvad er mælkeallergi?Hvor laktoseintolerante ikke kan tåle mælkesukkeret, laktose, så kan mælkeallergikere ikke tåle et eller flere af de mere end 25 forskellige proteiner, der findes i komælk og andre mejeriprodukter. Mælkeallergi er det, man kalder en type-1 allergi, hvor kroppen producerer antistoffet immunglobulin E, (IgE) mod mælkeproteinet. Mælkeallergi er dog en relativt sjælden allergi. Der findes langt flere laktoseintolerante. Specielt hos den voksne del af befolkningen ser man sjældent mælkeallergi. Mælkeallergi er noget mere udbredt hos børn, hvor man anslår at cirka 2-3 % har mælkeallergi. De fleste vokser sig dog fra allergien i løbet af de første 3 leveår. Mange tror fejlagtigt, at de er laktoseintolerante, når de får symptomer på mælkeallergi, da mange af symptomerne minder om hinanden. Mælkeallergi er en allergisk reaktion, der involverer immunsystemet, mens laktoseintolerans skyldes en nedsat aktivitet af enzymet laktase, som kræves for at kunne fordøje og optage laktose i tyndtarmen. Hvad er symptomerne på mælkeallergi?Som nævnt, så minder symptomerne på mælkeallergi meget om symptomerne på laktoseintolerance. Symptomer på mælkeallergi kan inddrage både hud, mave-tarm-kanalen og luftvejene. Det drejer sig blandt andet om diarré, mavesmerter, opkastninger, nældefeber, forværring af børneeksem, høfeber og astma. Ikke alle symptomer skyldes mælkeallergiDer findes dog langt flere, som tror de har laktoseintolerance eller mælkeallergi, end der rent faktisk påviseligt har det. Det kan skyldes mælke-følsom irritabel tyktarm, eller ’milk protein intolerance’. Begge dele dækker over tilstande, hvor man ikke rigtigt kan sige så meget om hvad der udløser symptomerne og derfor ikke rigtigt kan foreskrive en behandling, andet end at undgå mælkeprodukter. Hvilket proteinpulver skal man vælge?Det kan være svært at vælge proteinpulver, hvis man har mælkeallergi. Det kommer nemlig i høj grad an på hvilket protein man er overfølsom overfor. Nogle personer vil kunne indtage whey proteinpulver uden problemer, men ikke kasein proteinpulver. For andre er det omvendt. Og så er der en gruppe som ikke kan indtage nogen af delene, fordi de er overfølsomme over proteintyper som findes i både whey proteinpulver og kasein proteinpulver. Tilhører man denne gruppe, så bør man i stedet for kigge nærmere på soja proteinpulver, ris proteinpulver eller æggeproteinpulver. Spørgsmål:
|